Wie zijn wij

Krainer Bieënvrienden vzw

Wie zijn wij?


De Krainer Biëenvrienden willen zich graag voorstellen.  We zijn een vereniging van en voor imkers en doen dit reeds vele jaren.  Onze vereniging werd opgericht in 1919, maar zoals alles in onze maatschappij is ook ons imkersleven sterk veranderd.  Het oorspronkelijke doel blijft echter nog steeds de opleiding van geïnteresseerde natuurvrienden en de bijscholing van de meer ervaren imkers.  Dit alles in een gemoedelijke en vriendschappelijke sfeer.


Hiervoor richten wij een aantal activiteiten in.


** Voor de beginnende imkers richten we tijdens de lente- en zomermaanden een 2-wekelijkse vergadering in.  Deze beginnersmatinées gaan door op zondagvoormiddag, meestal op onze educatieve bijenstand in Huldenberg en soms bij de voorzitter in Herent. En als de gelegenheid zich aanbiedt spreken we af op de bijenstand van een beginnend imker en controleren zijn kasten. Zo kunnen we samen de mysteries van de bijtjes ontcijferen.  Al deze vergaderingen zijn gericht naar de beginnende imker.  Alle vragen kunnen worden gesteld en in groep besproken en beantwoord.  Zo leert iedereen van de ervaringen en moeilijkheden van collega-imkers.

Uit ervaring kan ik zeggen, dat iedereen spontaan zijn  problemen aankaart.  Domme vragen zijn er niet, ja iedereen moet met antwoorden i.p.v. vragen huiswaarts rijden. In een imkerscursus wordt heel veel informatie meegegeven, maar die moet je nog in praktijk omzetten.  Daarom kijken we op zondagmorgen telkens een paar bijenvolken na.  We controleren het volk, en kijken na welke ingrepen in de bijenkast moeten gebeuren. 

Startende imkers bezorgen we een jong bijenvolk.  Hiermee kunnen zij hun eerste stappen in de wondere bijenwereld zetten. Deze zondagmorgen-samenkomsten starten in april, en stoppen in juli.


** De meer ervaren imkers hebben andere noden en voor hen (maar ook voor de beginners) organiseren we maandelijks een vergadering.  De meeste vergaderingen gaan door op een vrijdagavond. in ons lokaal cafe “Onder den toren” Aarschotsesteenweg  531 te 3012 Wilsele-Putkapel.  Dan nodigen we een ervaren voordrachtgever uit.  De onderwerpen kiezen we in functie van het tijdstip en de actualiteit.


Een vaste item in onze jaarplanning is de werknamiddag.  Tijdens de wintermaanden komen de imkers samen bij de voorzitter.  De imkers brengen dan hun gebruikte en van raat ontdane bijenramen mee en die worden geloogd. Zo worden de ramen op een snelle manier grondig gereinigd en ontsmet. De imkers die bijenwas gerecupereerd hebben, kunnen met het waswafeltoestel van de vereniging waswafels gieten. Deze waswafels geven ze terug aan hun bijenvolken, die ze dan uitbouwen tot mooie ramen. 


** Ook maken we ieder jaar een uitstap naar een ervaren imker.  Eind juni rijden we naar zijn bijenstand.  We zitten dan nog volop in de zomerdracht en zien de bijen vlijtig in- en uitvliegen.  Je kan het bekijken als een mini-studiedag waarbij de ervaren imker o.m. uitleg geeft bij zijn werkmethode en dit alles in een gemoedelijke sfeer.   

Dat is in een notendop wat we in onze vereniging zoal doen.  Alle natuurvrienden zijn van harte welkom.  We hopen je regelmatig te zien op onze vergaderingen, want zo leer je andere imkers kennen, leg je contacten en dat alles maakt van je hobby een sociaal gebeuren, net zoals onze bijtjes sociale insecten zijn.



 

Voorzitter

Stevens Jan

Rijweg 8

3020 Herent

tel 0476/08.15.33

email : janmb.stevens@gmail.com