kalender

 

 

GEPLANDE ACTIVITEITEN

 


    • In ons ledenblad vind je de activiteitenplanning .



       

      • De zondagmatinees gaan door op onze educatieve bijenstand gelegen op volgend adres:

        Boerderij Hof ten Bosch

        De Limburg Stirumlaan 66

        3040 Huldenberg


      • Parkeren langs de straatkant voor de schuren !!! (en dus NIET op het binnenplein).








      OVERZICHT VAN ENKELE AFGELOPEN ACTIVITEITEN



       

      • “Aziatische hoornaar”  door Delva Daniel

       

      We leven in een wereld zonder grenzen.

      Via transport (boten, vrachtwagens en vliegtuigen) worden allerhande goederen over grote afstanden vervoerd. Zo is het ook gebeurd met de Aziatische hoornaar (Vespa velutina).  Dit was wel niet de bedoeling, maar hij zit toch mooi in onze contreien: in het westen van ons land zijn al heel wat waarnemingen van Aziatische hoornaars gedaan. Noem het een agressief beestje, of een Aziatische exoot. Moeten we er nu bang voor zijn, of zijn het horro-verhalen?

      Om op die vraag te antwoorden en ook op vele andere, hebben we een specialist uitgenodigd, die het ons allemaal piekfijn zal uitleggen.

      Daan Delva is onze spreker uit West-Vlaanderen.

      In 1976 studeerde hij af aan de universiteit Gent als licentiaat dierkunde, fysiologisch-biochemische richting. Hij maakte zijn thesis bij Prof Jacobs over : "Ontwikkeling en voedingsgedrag van de honingbij (Apis mellifera L.) in een klimaatkamer".

      Gepensioneerd sinds 2015 en pas dan imker geworden aangezien hij door zijn beroepsomstandigheden het merendeel van de tijd op buitenlandse missies was.

      Momenteel is hij losse medewerker bij de “Werkgroep Aziatische Hoornaar” van de brandweer in West-Vlaanderen.

       

       

      • Bijenallergie”  door Prof. C. Breynaert

       

      Toen ik als kind geconfronteerd werd met bijen, was er steeds de schrik voor de prik.  Als kleine jongen, bij de agressieve bijen van mijn grootvader, werd ik regelmatig geprikt, met nadien de opgezwollen pijnlijke plek.  Ondanks deze gevaren ben ik toch gestart met bijen. Al snel ben ik overgeschakeld op de zachte Carnica-bijen.

      Ik mag me gelukkig prijzen, dat een bijenprik meer of minder me niet veel meer uitmaakt. Voor andere imkers is een bijensteek niet zo leuk.  Hij veroorzaakt enorme zwellingen, en in bepaalde gevallen moet het slachtoffer naar de dokter of ziekenhuis. Sommige mensen reageren inderdaad allergisch op bijensteken. Dit kan zelfs levensbedreigend zijn.

      Om dit probleem uit te leggen hebben we een specialist uitgenodigd.  Professor Breynaert is gespecialiseerd in allergieën en immunologie. Ze werkt op UZ-Leuven en behandelt regelmatig patiënten met bijen- of wespenallergieën. Er zijn zelfs al leden van onze club door haar behandeld. Zij zal ons het fenomeen uitleggen en ook vertellen wat er kan of moet gebeuren als iemand geprikt wordt.  Een niet te missen uiteenzetting, want ieder van ons kan hiermee wel eens te maken krijgen, als imker zelf of bij familieleden of vrienden

       

       

      • Beginners-matinees: voorjaar 2020

       

      Elk jaar organiseren we zondag-matinees.

      Er is nog veel interesse van jonge en startende imkers.

       

      Het concept is eenvoudig:

      eerst een vragenuurtje met alle mogelijke en onmogelijke vragen.

       

      Hierop volgen dan de meest wonderbaarlijke verklaringen van de mysteries in de bijenwereld.

      Daarna controleren we de bijenvolken.

       

      De samenkomst gaat door op de bijenstand van de club in Huldenberg.

       

      Onze vereniging heeft daar een aantal volken staan, die we systematisch om de 14 dagen met de leden nakijken.


       

      •  “Logen van  bijenramen en waswafelen” bij de voorzitter Stevens Jan ...

       

      De anciens kennen het wel, grote kuis van de bijenramen. Jaarlijks komen we samen in de kelder van de voorzitter.  We hebben dan onze werkvergadering waarbij we onze laarzen, handschoenen en overal aantrekken.  Oude besmeurde ramen (zonder de oude wascellen natuurlijk) stoppen we in een natriumloogbad.  Alle propolis- en wasresten verdwijnen, en propere en ontsmette ramen zijn opnieuw klaar voor gebruik.

      Ook imkers, die hun eigen was willen waswafelen, kunnen dat die dag.  Bezorg wel vooraf je wasblokken aan de voorzitter.  Ik smelt die op voorhand, zodat je dadelijk je eigen waswafels kan gieten.

      Het wordt pas echt leuk als alle deelnemers meehelpen om de ramen te logen, te spoelen en om op te ruimen.  Want vele handen maken licht werk.  Als alle ramen geloogd zijn hebben we nog een paar helpende handen nodig om alles op te kuisen.

       

      • Bezoek aan de bijenstand van Julien Mannaerts

       

      Een weerkerend item op onze agenda is de koninginnenteelt. We blijven zachte bijen promoten.  En waar kunnen we beter gaan piepen dan bij Julien. Hij doet mee aan selectie in het kader van het Vlaamse bijenteeltproject en zoekt uit de beste en zachtste volken, de eitjes om nieuwe moeren te kweken.  De volken moeten aan verschillende criteria voldoen zoals: zachtaardigheid, honigopbrengst, raamvastheid en weinig zwermdrift.  Als je denkt, koninginnenkweekt is (nog) niets voor mij, ik heb nog niet genoeg ervaring? Dan kan je ook gewoon komen kijken hoe Julien aan zijn kasten werkt.   Julien zal ons rondleiden op zijn bijenstand.  Na de rondleiding op zijn stand, kunnen de leden hun vooraf bestelde dopjes met aangezogen koninginnenlarfjes meenemen om een koninginnenkweek op te starten in hun eigen volk. 

       

      • Vergadering   “Invoeren van koninginnen in de bijenvolken” door Dirk Cristael

       

      Dirk is geen onbekende in de imkerswereld. Vorig jaar heeft hij bij ons een leuke voordracht gegeven over “Vermeerderen van bijenvolken”.  Nu zal hij een onderwerp bespreken, dat er heel dicht bij aansluit, nl. “Invoeren van koninginnen”.  Maar al te vaak wil de imker een gekweekte moer invoeren in een voor haar vreemd volk.  Wat doe je best, zodat de vreemde bijtjes de moer aanvaarden?  Welke zijn de valkuilen?  Wat kan je doen om mislukkingen te vermijden.

      Dit is dus een onderwerp, waar zowel de ervaren, als de onervaren imker iets van opsteekt en dat hij kort erna al in praktijk kan brengen.

       

       

      • Vergadering  “Bijenmateriaal” door Vandervloet Gaston

       

      Gaston is reeds verschillende keren onze gastspreker geweest en bracht ons steeds het onderwerp op een boeiende manier . We weten dat hij veel proeven opzet, met wisselend succes. Maar ook door fouten te maken kan je veel bijleren. Gaston vertelt zowel over zijn successen als over zijn tegenslagen. Hij knutselt ook veel, zaken om makkelijker met de bijen te werken.Gaston leerde ons deze keer o.m.  hoe een kast maken uit thermowood. Het waarom is steeds de kern van zijn betoog. De wintermaanden komen er aan, dus tijd om het hamerke, het beitelke en het zaagkse aan te schaffen. Na de vergadering gaan we meteen naar de “doe-het-zelf” magazijn van Bart & Hugo, en starten met knutselen.

       

       

      •  Vergadering “Hygiëne op onze bijenstand” door Van Hove Eugeen

       

      Van Hove Eugeen is een veearts, en tevens imker in Tessenderloo. Hygiene is een belangrijk aspect zowel in ons leven als in de dierenwereld. Over dit item vertelde Eugeen ons op zondagmorgen in ons vertrouwde vergaderlokaal. Wat zijn de problemen en gevaren en waarvoor moeten wij imkers oppassen. In onze club organiseren we reeds een aantal activiteiten om onze ramen te kuisen en te desinfecteren. We maken zelf onze waswafels. Doen we het correct of kan het beter?

      Eugeen, als specialist, vertelde ons hierover.

       

       

      • Vlaams imkerscongres in Leuven op zaterdag 1/10/2016 groot succes

       

      Om de 2 jaar organiseert een Vlaamse provincie, elk op haar beurt, een imkerscongres.

       

      Dit jaar was het de beurt aan Vlaams-Brabant.

      Centraal onderwerp was “Bijdehands imkeren”.

      We gingen hierbij dieper in op de problemen, die we momenteel kennen in de bijenwereld.

      We wouden dat positief benaderen, en oplossingen aanreiken.

       

      Hiervoor hadden we 2 buitenlandse sprekers uitgenodigd, die ondanks alle problemen toch een licht in de duisternis zien.

      Recent onderzoek toont immers aan dat de imker wel degelijk een doorslaggevende impact kan hebben op het de volkssterfte.

      Mits een degelijke kennis en kunde hoeft hij niet langer machteloos aan de zijlijn te staan.

       

      De twee centrale sprekers waren:

       

      - Dr. Otto Boecking (Bijeninstituut Celle - Duitsland) die sprak over “Met een aangepaste werkmethode de bijensterfte voorblijven.”

       

      - Drs. Sjef van der Steen (Universiteit Wageningen - Nederland) die een voordracht gaf over “De rol van de imker in het bekomen van vitale bijenvolken”

       

      Er was ook een imkersdorp met allerlei interessante standen,

      een voordracht over het “Bijenvoetje” door Dr. M. Asperges,

      een alternatief programma voor de partners, …

       

       Hartelijk dank aan de leden die mee hebben geholpen om van het imkercongres een succes te maken.

       

       

       

      •  Vergadering "Overzicht van het jaar ”  &  "Belgische honingjagers in Nepal"

                 door Stevens Jan, Mannaerts Julien & Geets Jean.

       

       

       

      Zelfs voor ervaren imkers was het voorbije seizoen heel uitzonderlijk. Een moeilijke start in het voorjaar. Daarna een koud en nat voorjaar. De maanden mei en juni waren echt niet denderend. We vergelijken jaar 2016 met het jaar 2015, en ja dit jaar was het moeilijker met de zwermproblemen, we slingerden minder honing en nog zoveel meer … We gaan alle problemen op een rijtje zetten en onze visie / oplossing geven. Natuurlijk is het de bedoeling dat ook jullie je eigen problemen en vragen op tafel leggen. Dus het voorbije seizoen als leidraad brengt ons sowieso bij verschillende aspecten van onze hobby. Heb je al vragen, noteer ze en op de vergadering geven we de oplossing.

      Als extraatje hebben we een Belgische honingjager uitgenodigd, die in Nepal zijn potje honing is gaan vullen. Tijdens de statutaire vergadering vertoonden we de film over honingjagers in Nepal; wel onze imker heeft zo’n tocht meegemaakt en brengt zijn verhaal.

       

      Op youtube vind je een film over de honingjagers (klik hier).